احداث پالایشگاه تهدید خام فروشی را به یک فرصت مبدل می کند/ جلوگیری از خام فروشی کلیدی برای تحقق شعار سال

ساخت وبلاگ

در راستای اجرای سیاست اقتصاد مقاومتی؛ احداث پالایشگاه تهدید خام فروشی را به یک فرصت مبدل می کند/ جلوگیری از خام فروشی کلیدی برای تحقق شعار سال اجرای طرح بزرگ پالایشگاهی سبب افزایش قابل توجه درآمد کشور و اشتغال زایی و مصون نگاه داشتن کشور از آسیب هایی احتمالی اقتصادی است که تهدید خام فروشی را به یک فرصت تبدیل می کند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، خام فروشی صنایع پتروشیمی باعث کاهش عایدی ارزش افزوده و در نتیجه ازدست رفتن منابع ملی خواهد شد،اما تبدیل آن به فرآورده های نفتی،باعث افزایش قدرت چانه زنی برای فروش محصولات فرآوری شده و گسترش بازار آن را درمجامع بین المللی پیش روی تولیدکنندگان خواهد گذاشت.

ساخت یک پروژه پالایشی با ظرفیت 480 هزار بشکه به صورت یکپارچه کاری دشوار و مثال «سنگ بزرگ علامت نزدن است». اما تقسیم کردن آن به هشت پروژه کوچک و جلب مشارکت شرکتهایی که توان انجام دادن آن را داشته باشند، شدنی است.

علی رغم شعار مدیران وزارت نفت مبنی بر توقف خام فروشی میعانات گازی ،در سال گذشته کشور با مشکلات بیشتری در این زمینه مواجه شد؛ از طرفی وعده آنها مبنی بر راه اندازی فاز اول مهم ترین  طرح پالایش میعانات گازی  کشور یعنی پالایشگاه 360هزار بشکه ای ستاره خلیج فارس  در نیمه دوم سال محقق نشد و به مهر ماه موکول شد، از طرف دیگر هم فاز های 15 و 16 پارس جنوبی پس از چندین ماه بهره برداری غیر رسمی، اواخردی ماه سال گذسته با حضور رییس جمهور به صورت رسمی راه اندازی شد و تولید میعانات گازی کشور افزایش یافت.

این بدین معناست که نه تنها  ظرفیت  مصرف میعانات گازی در داخل کشور، 120 هزار بشکه در روز، افزایش پیدا نکرد و بلکه ظرفیت تولید این ماده هیدروکربنی ،80هزار بشکه در روز، افزایش یافت.

در نتیجه، به هم پیوستگی زنجیروار این اتفاقات باعث افزایش خام فروشی و مشکلات کشور در زمینه صادرات میعانات گازی شد، به گونه ای که وزیر نفت در شهریور ماه اعلام کرد: "کشور حدود 60 میلیون بشکه میعانات گازی روی دریا دارد."

هیچ دولت عاقلی موافق خام فروشی منابع خودش نیست

حسن مرادی،استاد حقوق و انرژی دانشگاه تهران در خصوص موضوع خام فروشی در صنعت نفت به خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: زمانی که حجم برداشت گاز از مخزن زیاد باشد گاز طبیعی که از مخازن گازی استحصال می‌شود عمدتاً حاوی حجم قابل ملاحظه‌ای میعانات گازی است که امکان تبدیل آنها به فرآورده های دیگر در جهت ارزش آوری بیشتر بسیار زیاد و تا حد ممکن باید جلوی خام  فروشی آن گرفته شود همچنین حداکثر تلاش و پروسه فرآوری روی آنها ایجاد شود تا به فرآورده های با ارزش بیشتر تبدیل شوند.

کارشناس انرژی تصریح کرد: تحریم ها مانع از بهره برداری به موقع پالایشگاه های مورد نظر شد واین امر نهاد های مربوطه را بر آن داشت تا برای متضرر نشدن بیت المال، در کوتاه مدت به خام فروشی روی بیآورند.

وی ادامه داد:در شرایط ایده آل 3 تا 4 سال برای راه اندازی یک پروژه زمان نیاز است،چه برسد به اینکه تحریم ها هم  ما را برای تامین منابع مالی و تهیه قطعات مورد نیاز در تنگنا قرار داد. 

مرادی افزود: هیچ دولت عاقلی موافق خام فروشی منابع خودش نیست،چراکه با این کار از سودی که می تواند  از فرآوری آن به دست بیاورد صرف نظر کرده است؛ اما اگر شرایط به گونه ای باشد که صلاح در خام فروشی باشد، نباید به آن انتقاد  کرد.

تهدید یا فرصت

علی رضا صادق آبادی،مدیر عامل و نایب رییس هیات مدیره شرکت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص روند احدث این پالایشگاه گفت: هم اکنون برای صرفه جویی بیشتر در وقت، روند طراحی و تامین قطعات این پروژه به طور همزمان و به موازات یکدیگر صورت می گیرد.

وی ادامه داد: پس از کلنگ زنی پروژه، طی 10 ماه طراحی واحد های بدون لایسنس به اتمام رسیده است و عملیات های اجرایی تقطیر و تصعید(روزانه 20میلیون مترمکعب)در کارگاه ها انجام می شود،ضمن اینکه  عملیات لایسنس گذاری با همکاری شرکت هایی از ایتالیا،فرانسه،ژاپن و دانمارک در حال انجام است.

صادق آبادی درخصوص زمان بهره برداری از این پروژه گفت: پالایشگاه سیراف در قالب 8پالایشگاه با ظرفیت 60 هزار بشکه در روز و در مجموع 480هزار بشکه در روز، در نیمه دوم سال آینده به بهره برداری خواهد رسید. 

مدیر عامل و نایب رییس هیات مدیره شرکت زیرساخت فراگیر پالایشی سیراف در بخش پایانی خاطر نشان کرد: اجرای این طرح بزرگ  باعث افزایش قابل توجه درآمد کشور و اشتغال زایی و مصون نگاه داشتن کشور از آسیب هایی  احتمالی اقتصادی(نظیر تحریم) خواهد بود که تهدید خام فروشی را به یک فرصت تبدیل خواهد کرد.

گفتنی است ،طرح فراگیر پالایشی سیراف با هدف جلوگیری از خام فروشی میعانات گازی،ایجاد ارزش افزوده،استغال زایی و تضمین تولید حداکثری از میدان گازی پارس جنوبی طراحی شده است.این طرح نخستین  مدل مشارکتی در طرح های صنعت نفت است که امید است به همت بخش خصوصی ،نه تنها رونق را به این بندر قدیمی بازگردانند بلکه ظرفیت پالایشی کشور را تا سال 96 افزایش داده و ایران را از خام فروشی محصولات نجات دهد.

باید یادآور شد با اتخاذ برنامه های مدون و اجرای به موقع طرحها و جلوگیری از خام فروشی زمینه برای تحقق شعار اقتصاد مقاومتی هموار می شود اما می توان گفت این امر مهم مستلزم همکاری دولت و مجلس و حمایت از بخش خصوصی است در غیر اینصورت آب در هاون کوبیدن است به طوری که علاوه بر هدر رفت سرمایه ملی اقتصاد کشور با چالش مواجه خواهد شد.

انتهای پیام/

کرج نیوز | اخبار کرج | ورزش 3...
ما را در سایت کرج نیوز | اخبار کرج | ورزش 3 دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : جباری karaj-news بازدید : 36 تاريخ : چهارشنبه 11 فروردين 1395 ساعت: 17:15